picture-pet-care

Поддържане на възрастната котка здрава


Активността е ключът към здравето

 

На 10 (човешки) години котките вече наближават пенсионна възраст и е съвсем нормално да си взимат чести почивки. Но точно както ние имаме нужда от упражнения и развлечение за да останем във форма когато остареем, така и котките имат. Липсата на активност ще ускори влошаването на сърцето, храносмилателната система, ставите и мускулите. И понеже тялото отпада, умът и сетивата намаляват остротата си също.

За да насърчите котката си да играе местете играчките из къщата, както и редовно предоставяйте нови такива. Можете да използвате котешка трева за да подмамите котката си да играе с вас. Перца или обект, завързан на въженце са особено стимулиращи играчки, които ви позволяват да симулирате движенията на плячката на котките и така да привлечете вниманието им.

Във всички възрасти, котките остават любопитни създания. Всеки собственик на котка знае съблазънта на хартиен плик или картонена кутия. Оставяйте такива обекти за игра и ги заменяйте когато интересът към тях спадне (или бъдат разкъсани на парченца).

Наблюдавайте котката си и умейте да различавате кога тя просто показва своите години и кога има признаци на заболяване. Възрастните котки спят повече, но те не трябва да се уединяват или крият. Те би трябвало да се разхождат из къщата всеки ден. Ако вашата котка си играе, но се изморява бързо или диша тежко, това може да са признаци на заболяване. Кажете за това на ветеринарния ли лекар веднага.

Вашата котка може да спи в ъгъла през повечето време, но се уверете че й обръщате достатъчно внимание като й говорите редовно, например. Важно правило: може да изглежда, че котката не обръща внимание на своя човек, но е важно нейния човек да обръща внимание на нея.