picture-pet-care

Как да храните своята възрастна котка

Стареещите котки може да се нуждаят от специални диети

Остаряващите котки се нуждаят от специална храна, съобразена с техните нужди

 
По-зрелите котки се нуждаят от същите видове хранителни вещества като младите котки, но със забавянето на метаболизма им, може да се наложи да промените количествата на тези хранителни вещества и начините, по които те се предоставят. Всяка котка е различна, така че попитайте вашия ветеринарен лекар за диетични препоръки, базирани на физическото състояние на вашата котка.

Ето някои специални неща, на които трябва да обърнат внимание собствениците на зрели котки:

 
  • Затлъстяване - котките са склонни да наддават на тегло, тъй като с напредване на възрастта си те стават по-слабо активни. Тези на възраст между седем и девет години са изложени на висок риск от натрупване на наднормено тегло, по-ниско калорична диета е целесъобразно в някои случаи. Ако вашата котка е с наднормено тегло, попитайте Вашия ветеринарен лекар, за да ви помогне да промените и подобрите храната и режима на вашата котка.
 

  • Загуба на тегло – някои котки могат да станат по-слаби с напредване на възрастта. Това може да бъде част от нормалния процес на стареене, но прогресивна загуба на тегло може да бъде причинено от сериозни медицински проблеми. Кажете на вашия ветеринарен лекар за някакви значителни промени в теглото на вашата котка и след това обсъдете дали е необходима прояма в храненето на вашата котка. Ако медицински преглед е изключил заболяване можете да помислите за богата на калории хранителна диета за възрастни котки, която има по-големи количества лесно смилаеми мазнини, които котките намират за изключително вкусни. Това може да помогне за увеличаване апетита на вашата котка.
 

  • Проблеми със зъбите – с напредване възрастта на вашата котка периодичните стоматологични прегледи са препоръчителни за предотвратяване на заболявания на зъбите, които са често срещани при по-възрастни котки и можгат да повлияят на способността им да ядат. Ако вашата котка има необратими проблеми със зъбите, може да се наложи промяна от суха храна на консерви.
 

Следвайте тези напътствия при хранене на по-възрастна котка

 

  • Изберете правилната храна за възрастни котки. За да се гарантира правилното хранене и подкрепа на здравето на вашата котка, изберете хранително балансирана и пълноценна диета, специално формулирана за възрастни котки.
  • Водете вашата котка на редовни – поне веднъж годишно – медицински прегледи. Вашият ветеринарен лекар може да говори с вас за всеки по-специален здравословен проблем, който вашата котка има, както и за промяна в диетата, ако такава се налага. В много случаи на заболявания от „старост” се предписва специална диетична храна заедно с лекарствата, и така се управлява по-успешно и дълготрайно даденото заболяване. Препоръчително е хранителни добавки да се дават след препоръка от вашия ветеринарен лекар.
  • Наблюдавайте теглото на вашата котка. Ако забележите, че котката наддава или губи тегло, кажете на вашия лекар. Той може да провери за медицински проблеми, водещи до това състояние и да препоръча промяна в начина на хранене, за да се справите с проблема.
  • Внимавайте с лакомствата. Възрастните котки и техните храносмилателни системи са по-чувствителни от тези на младите котки. Честите похапвания или даване на различни остатъци от масата могат да нарушат правилното функциониране на храносмилателната система на вашата котка.
  • Дръжте прясна вода в чиста купичка винаги на разположение. Ако вашата котка не иска да пие, помислете за закупуване на фонтан за вода. Често течащата вода е по-примамлива за котките.
  • Направете храната по-апетитна. С напредване на възрастта обонянието и вкусовите рецептори на котките отслабват. Поради тази причина много производители на храни създават по-вкусна и апетитна диета за възрастни котки. Можете да опитате да направите храната на вашата котка по-привлекателна като я стопляте (така се увеличава силата на мириса) като не забравяте да я разбъркате за да е с еднаква топлина навсякъде. Ако вашата котка има проблеми със зъбите, можете да промените консистенция на храната чрез разбъркване или смесване с вода.