picture-pet-care

Здрави зъби при възрастните котки

 

Да се грижиш за котка е голяма отговорност. Знаете ли, че котките също се нуждаят от редовни грижи за устната хигиена? А че 70% от котките проявяват симптоми на устни заболявания до третата година? Спокойно, има какво да се направи.

Има над 300 типа бактерии, чието естествено местообитание е устата на вашата котка.  Когато вашата котка се храни малки частици храна се комбинират със слюнката и тези бактерии, и се получава нещо, за което вероятно вече сте слушали от собствения си зъболекар – плака. След това калция в слюнката на вашата котка втърдява плаката и я превръща в жълтеникаво-кафяво напластяване върху зъба – зъбен камък.

Котката ви позволява да разберете как тя се чувства чрез поведението и държанието си.  И когато тя е засегната от устни заболявания не е по-различно. Как вашата котка ви казва, че я болят зъбите? Има доста начини да разберете:

·         Затруднено хранене или дъвчене

·         Прекалено дъвчене

·         Мотаене на храната из устата

·         Раздразнителност

·         Нежелание да дъвче играчки

·         Депресия

Разбира се, много от тези симптоми могат да значат и доста други заболявания, затова е важно да заведете котката си на специалист, който да диагностицира здравословния проблем.

Има три превантивни мерки, които можете да предприемете, за да се гарантира, че хигиената на устната кухина на вашия домашен любимец няма да се превърне в проблем. Първият от тях е ежедневно измиване на зъбите. Когато миете зъбите на вашата котка редовно, това премахва плаката и предотвратява образуването на зъбен камък. Един от най-лесните начини да направите това е с пръст-четка, която е на разположение във почти всеки зоомагазин. Не забравяйте след това да наградите своята котка с малко време за игра.

Също като вас, вашата котка може да се възползва от редовни прегледи от специалист, който да почиства зъбите ако се налага. Това е дентална профилактика. Освен че помагат да се запазят зъбите и венците на домашния ви любимец здрави, това е единственият начин за отстраняване на зъбен камък.

Сухата храна може да бъде особено полезна за здравето на устната кухина, защото механично сухата гранулка помага за премахването на плаката и поддържането на зъбите чисти.

Никой не обича да се занимава с кариеси – вашата котка включително. И въпреки, че не могат да говорят, това не означава, че не изпитват болка. Следвайки инструкциите ни можете да бъдете сигурни, че зъбите на вашата котка ще бъдат здрави бели доста по-дълго време.