picture-pet-care

Здравето на котката ви след седмата година

Поддържайте своята котка здрава и активна. Възрастните котки показват годините си по същия начин като хората. Те приветстват рутината и комфорта. Те забавят и тялото и ума си с годините. Стават по-уязвими към болести. Разбиране на промените, които възрастните котки изживяват помага на стопаните да осигорят по-удобни и здрави старини на своя домашен любимец. Ето какво трябва да се прави:

Възрастните котки обичат да си поспиват. Прекарват повече време в сън, отколкото когато са били млади. Артрита е често срещан при възрастните котки, затова те търсят топли и меки места за подремване. Осигурете на котката си мека възглавница или меко легълце, помислете за масажи и често галете нежно своята котка – така ще й осигурите по-малко дискомфорт.

Въпреки желанието за много сън, не забравяйте да насърчавате и играта на вашата котка. Така тя ще поддържа мускулния си тонус добър, ще се раздвижва и кръвообръщението й и ще се чувства по-добре. Играта също така поддържа ума буден.

Понякога възрастните котки проявяват симптоми на старческа деменция като у хората. Ако чуете котката си да плаче през нощта отидете при нея и я заведете до нещо нейно и познато – паничката с вода, тоялетната, легълцето или я вземете при себе си.

Някои котки с възрастта губят апетит и желание за пиене на вода. Опитвайте се да насъчавате храненето с разнообразяване на храната, добавяне на мека храна към гранулите. Ако не иска да пие вода опитайте с фонтан за вода за домашни любимци или течаща вода от чешмата.

Редовно водете възрастната си котка на прегледи при ветеринарния лекар. За котките шест човешки месеца представляват две до три години котешки. При редовните профилактични прегледи ветеринарният лекар може да провери за често срещани при по-възрастните котки заболявания к ато проблеми със зъбите, хипертироидизъм, диабет, хронична бъбречна недостатъчност, артрит и бронхит.

Поддържайте чиста котката си. По-възрастните котки се грижат за козината си по-малко. Сресвайте котката си по-често, също така можете да употребявате мокри кърпички за домашни любимци. Хигиенните навици също може да се нарушат. Уверете се, че тоалетната на котката ви е на удобно за нея място и винаги е чиста. Изберете съд с по-ниски стени за да може котката по-лесно да влиза в него.

Последните години могат да бъдат златни. С подходящи грижи можете да се радвате по-дълго време на вашия незаменим приятел.