picture-pet-care

Какво се опитва да ви каже вашата възрастна котка

Чуваш ли ме?

Ушите на котката са уникално подвижни. Те могат да ги движат почти във всички посоки. С цялата тази гъвкавост, ушите на котките могат да комуникират толкова силно, като опашката на кучето. Ако вашата котка е спокойна и й е паднал гардът, то ушите й ще са насочени главно напред и малко наклонени встрани. Колкото по-тревожна става вашата котка, толкова повече ушите отиват назад и се свиват надолу. А когато едното е свито надолу, а другото е насочено напред? Това е просто котка, която не е решила какво да прави.

 

Не ме гледай в очите

Забелязали ли сте някога, как една котка обикаля около човек, който не е „човек на котката“? Човек, който не прави контакт с очите? Това е така, защото в света на котката, контакт с очите може да е признак на конфронтация. . Така че, ако котка ви гледа втренчено в очите, може би искате да избегнете погледа й. Зениците могат също така да кажат много за настроението на котката. Разширените зеници могат да сигнализират за почти всичко – от вълнение до страх, а присвити зеници може да означава, че котката е разтроена или раздразнителна (или просто, че си стои на светлина!)

 

Приказка за опашката

Просто защото ушите могат да ви кажат почти всичко за настроението на котката, това не означава, че опашката не може да ви каже също. Потрепваща опашка означава, че котката е щастлива, че сте около нея, а опашка между краката означава, че тя е покорна. Ако опашката сочи право нагоре – имате щастлива котка. Ако опашката е добила формата на четка, това значи че трябва да внимавате – котката е раздразнителна или изплашена.

 

Цялостен език на тялото

Колко пъти сте виждали котка приклекнала, напрегната, с настръхнала козина, изглеждаща по-едра, отколкото е всъщност? Това означава, че котката ви я е страх и изпитва агресия, за разлика от по-покорната котка, която се опитва да е по-невидима и дребна, да не представлява заплаха. Тя дори може да се катурне на една страна за да ви покаже, че е приятелски и весело настроена. За разлика от кучетата, ако котката се търкаля по гръб това може да значи, че е разтроена. Може би няма да иска да нападне, но все пак ако бъде провокирана може да нападне с ноктите си.

Това са само някои от основните жестове, по които можете да познаете настроението на котката си. Познавайки котката си може да помогне да избегнете нежелани поведенчески проблеми, като драскане на мебелите или агресия. Може да отнеме малко време докато научите какво се опитва да ви каже котката ви, но веднъж започнете ли да разпознавате езика на тялото й ще имате по-добро разбирателство с нея и двете страни ще сте по-щастливи.