picture-pet-care

Бедата котка – съвети за щастливо съжителство

Няма нищо по-скъпо от малко котенце. Много собственици на котки са започнали любовта си към котките съблазнени от две големи котешки очи. Но, както някои собственици с повече опит са забелязали, е нужна много работа за да запазите котката здрава и щастлива. Не всичко е загубено, приятели на котката! Следвайте нашите съвети и ще сте обгърнати от любовта и щастието на собственик на котка за нула време. В края на краищата, никога не е твърде късно, за да подобрите положението си.

 

Котки и деца

Показвайки на децата как да се отнасят подобаващо към котката ще осигури безопасна и приятна обстановка за вашата котка, за децата, а и е чудесен начин децата да се научат на отговорност. Уверете се, че по-големите деца знаят как да вдигнат котка, а по-малките деца трябва да се ограничават да вдигат котката. Покажете им други, приемливи начини да си играят с котката (но не да я дразнят като й дърпат опашката или ушите). Не забравяйте – трябва винаги да наблюдавате децата около котката.

 

Други домашни любимци

Важно е да социализирате котката с други хора и домашни любимци, които посещават дома ви. Не очаквайте, обаче, всяко запознанство да минава гладко. Други домашни любимци могат да настъпят в нападение, защото не искат да споделят владенията си с нов член на семейството. Плюс това, вашата обич може да се разглежда като ценна стока, която възрастните домашни любимци не могат лесно да пожелаят да споделят.

Дисциплината

Най-доброто време за овладяване на лошото поведение е момента, в който то започне. Ето няколко основни съвета по дисциплина за собствениците на котки:

·         Реагирайте моментално на лошото поведение. Можете да използвате силен шум като пляскане или съскане, за да изненадате вашата котка и да обезкуражите лошото поведение.

·         Отстранете изкушенията като държите чупливи предмети в стая без достъп за котката, а храната в контейнер или шкаф.

·         Помнете, че котките не могат да реагират на повечето правила като кучетата. Те не са животни, живеещи в глутница.

Изпробвано на котки

Най-добрият начин да се предотврати нежелано поведение от страна на котката е като се отстрани изкушението. Освен това така се осигурява и по-безопасна среда. Ето някои предложения:

·         Заради сигурността на вашата котка се уверявайте, че държите заключени или недостъпни по друг начин – лекарства, почистващи препари, връвчици (конци, прежда, канапи, въженца), отворени метални консерви, капани за гризачи, лесно поглъщащи се предмети като копчета.

·         Затваряйте вратата на банята когато пълните ваната.

·         Винаги затваряйте капаците на тоалетните чинии.

·         Уверете се, че камината е плътно заградена.

·         Дръжте прозорците обезопасени (с мрежа или затворени) и се уверявайте винаги след отваряне, че сте ги обезопасили отново.

·         Затваряйте всички врати на гараж, на пералня, на сушилня, защото котките винаги търсят топло място, на което да си полегнат.

·         Сменете антифриза на колата си с някоя нетоксична марка. Котките харесват сладкия вкус на антифриза, а той е отровен за тях и може да им увреди бъбреците така, че те да спрат да функционират.

·         Внимавайте какви цветя купувате. Някои растения са отровни за котките, а те често ходят да си похапнат някое листенце. Потърсете списък на отровните растения за котки и се уверете, че нямате такова у вас.

 

Драскането

Ако сте собственик на котка за първи път може да се учудите от желанията на вашата котка да драска. Но точенето на нокти е един от най-силните инстинкти на котката. Ако котката има нокти очаквайте тя да си ги точи. Номерът, разбира се, е да я убедите да си точи ноктите на специалните за това драскала, а не на вашите мебели, килими и пердета. Ето някои съвети:

·         Поставете драскалката на котката близо до мястото, където тя спи или ако тя вече драска някъде близо до това място.

·         Ако забележите котката си да драска на място, което е забранено, кажете й строго „НЕ“ и я отнесете до драскалката й, като поставите ноктите върху нея.

·         Ако искате да отблъснете котката от някое място докато ви няма, опитайте да го натриете със нещо силно ароматно  или да го облепите или покриете с фолио. Също така в зоомагазините се продават готови препарати за тази цел.

 

Упражненията

Ако още не сте забелязали, вашата котка изисква редовни физически и интелектуални занимания. Освен това ежедневните упражнения поддържат добро физическо здраве и предотвратяват затлъстяването. Насърчавайте котката си да играе като й измисляте нови и различни играчки. От чорап закачен на канап до обелка от фолио сгънато на топче. Или просто купувайте нови и различни играчки от зоомагазина до вас. Инстинкта на котката да ловува е вашият коз да я накарате да си играе. Накарайте я да гони и преследва играчката, оставете я да я „улови“ и после пак я накарайте да я преследва, като дори можете да я вдигате нагоре за да я накарате да скача. А котките скачат доста умело, до 2 метра височина. Не на последно място помислете за закупуването на котешка катерушка, по която котката да използва мускулите си за да се катери. В друг случай можете сами да построите нещо у вас, по което тя да може да се катери. Всеизвестен факт е, че котките най-много обичат да гледат отвисоко.

 

Обвързването

Взимането на котка у дома е голям ангажимент, но такъв какъвто сме сигурни, че искате да поемете. Не забравяйте, че вашата котка разчита на вас не само да й осигурите подслон и храна, а и лидерство, обич и взаимодействие. Това може да бъде предизвикателство за много собственици, но с упорита привързаност, правилни грижи за здравето и подходяща дисциплина, наградата на здрава, щастлива и любяща котка е безценна.