picture-pet-care

Взимане на малкото коте

 
Взимането на малко коте за хората е много приятно, весело и емоционално събитие. За котенцето, обаче, това вероятно е първо отделяне от майката и братчетата и сестричетата, за първи път на ново място. Котето може да е стресирано, да се скрие, да откаже да яде. Ако това се случва ден-два, вероятно всичко е наред. Но ако забележите и други необичайни състояния е хубаво да се консултирате с ветеринарен лекар.

 

Необходими аксесоари

 
Основните неща, които трябва да осигурите преди да вземете котенцето у дома са няколко – котешка тоалетна /съд и пълнител/, панички /за вода и за храна/, специална храна за подрастващи котенца /например Iams kitten/, драскалка /за да се учи от малко къде да си точи ноктите/, легло /или иглу, или котешки тунел – котките обичат по-закрити места за спане, както и обичат да се крият в тях/, и не на последно място преносима котешка транспортна чанта, за да не се чудите как да закарате котето до лекаря.

 

Подходящи места

 
Подходящо място за котешка тоалетна е коридор, антре, остъклен балкон или под бюро. Неподходящо място е банята, поради опастност от запушване на канала от пълнителя на котешката тоалетна. 

Подходящо място за леглото /иглуто, тунела/ е някъде на високо. На гардероб, секция, шкаф. Котките се чувстват по-спокойни, когато наблюдават къщата от високо. Обичат да спят на високо. 

Подходящите места за паничките с храна и вода са повече. Кухнята е едно от най-подходящите. Купичките с вода особено лятото могат да бъдат и повече от една.


Грижи за малкото коте


Ако котето е здраво, след взимането му е хубаво да посетите ветеринарен лекар за общ преглед, обезпаразитяване и график за поставянето на двете бебешки ваксини. Ваксините са изключително важни за здравето на котето, защото предпазват от сериозни заболявания.