picture-pet-care

Хигиена на котката

Всички сме чували, че котките не трябва да се къпят. Е, това не е вярно. Като всички живи същества и котките се цапат. Разбира се тяхната мания за чистота е всеизвестна, но близането не може да измести добрата баня. 

Ето няколко неща, които е хубаво да знаете за хигиената на котката:

Хубаво е да къпете котката си поне няколко пъти в годината. За да нямате проблеми с тази процедура е добре да свикнете малкото котенце с водата и банята, за да не се стресира като по-голямо. Това става много лесно. Първите пъти не използвайте подвижен душ и течаща вода, а напълнете на дъното един леген с топла вода, сложете на дъното една хавлиена кърпа, за да не се хлъзга котето и леко го потопете. Намокрете, насапунисайте и изплакнете с поливане. Колкото по-често повтаряте процедурата докато е малко /дори и без шампоан/, толкова по-бързо ще свикне котето с водата.

Важен факт, който е хубаво да знаете за шампоаните – какъвто и шампоан да сте си купили никога не го слагайте директно от шишето върху козината. Много по-добре е да разтворите шампоана в съдче с вода и така да го нанесете на предварително намокрената козина на котето. Така шампоана става с по-меко действие и е много по-щадящ за козината и кожата на котето.

Очи, уши и зъби:

Хигиената на очите и ушите също е добре да се започне от малко котенце, за да свиква с процедурите. И за двете в зоомагазините и вет. кабинетите се продават специални препарати, които са щадящи за кожата и подходящи за почистване и дезинфекция. Добрата хигиена намалява риска от очни и ушни заболявания.

 
За зъбите също има подходящи препарати, някои храни, като Iams, имат включени съставки в гранулите си срещу зъбен камък. Допълнително могат да се дават таблетки или солетки за дъвчене, които да почистват и повишават хигиената.

Козина:

Независимо дали котката е с къс или с дълъг косъм у вас ще има косми. Неизбежно е. Но освен всекидневното чистене има и други начини да намалите падащата козина.

Най-важно е качественото хранене, то трябва да съдържа колкото се може повече месо и животински протеини. Това е важно за самата козина и нейния корен.
След това е хубаво да сресвате котката колкото се може по-често – минимума е един път на ден. В пикови за падането на козината моменти е хубаво да давате добавки за козина, както и да ползвате уреди като триминг, който много по-ефикасно сваля мъртвата козина. Тези уреди се препоръчват за късокосмести котки, веднъж в седмицата.

За дългокосместите котки пък е важно да се къпят по-често, понеже дължината на козината не им позволява те ефективно да я поддържат. Къпането от своя страна също намалява падането на козината.